Zelf printen | groot formaat

Misschien gebruik je net als ik de Project Life app. Of overweeg je deze te gaan gebruiken.

Een logische vervolgvraag is dan… wat doe ik met mijn layouts? Wel of niet printen? Groot of klein formaat? Laten printen of zelf doen? Het is een kwestie van kiezen. Een beknopte opsomming voor printen op klein formaat vind je hier en hier.

Dit artikel gaat over printen van losse foto’s en layouts op groot formaat. En dan heb ik het met name over de maat 20×20 en 30×30 cm. Foto’s die passen in albums van 8″ en 12″.

Hema prints van ca. 20×20 cm in Project Life pockets 8 x 8″

Laten printen op groot formaat in een afdrukcentrale

In een lijstje of als slinger aan de muur en daarna in het album bij je andere layouts… een foto (laten) printen is altijd een goed idee. Er zijn tal van bedrijven waar je je foto’s op groot formaat kunt laten printen. Let bij het bestellen wel op wat er met je foto’s gebeurt. De opties zijn niet altijd even duidelijk en je foto kan in het winkelwagentje van het ene op andere moment zomaar op een ander formaat zijn bijgesneden.

Daarbij is ook de beoordeling van de kwaliteit van een afdruk heel persoonlijk. Bestel je bij een voor jou nog onbekende afdrukcentrale? Plaats dan altijd eerst een kleine bestelling, zodat je kunt beoordelen of de afdrukkwaliteit voor jou oké is.

Een paar bekende aanbieders op een rijtje…

Albelli
In het verleden was het printen grote vierkante prints een optie. Deze keuze is er niet meer. Zelfs bij het printen van een vierkante Project Life layout van 8×8″ (= 20,32 x 20,32 cm) wordt de foto gezien als 20×30 cm in lage resolutie en automatisch naar 20×30 cm bijgesneden. Reuze jammer, maar deze afdrukcentrale valt daarmee af.

Hema
Zelf laat ik regelmatig iets afdrukken bij de Hema. Maar ook dat valt wel eens tegen. Zoals het setje Project Life layouts dat ik ooit bestelde, die strak op de kant waren afgesneden. Standaard print ik deze layouts daarom altijd met een witrand.

Maximale afdrukgrootte bij de Hema is 20,2 x 20,2 cm. Een print kost op dit moment € 1,50 per stuk. Verwerkingskosten per bestelling eveneens € 1,50; gratis afhalen of bezorgkosten + € 2,25.

Pixum
Bij Pixum lijkt het wel nog mogelijk om een foto af te drukken op 30×30 cm. Pixum noemt het een Premium fotovergroting 30 cm. De prijs is € 5,95. Verzendkosten per bestelling zijn € 3,99.

Buitenlandse aanbieders
Natuurlijk kun je je prints ook over de grens bestellen. Lovend zijn de verhalen over kwaliteit van https://www.persnicketyprints.com/. De prijs per print van 12×12″ (30,48 x 30,48 cm) is $ 1.99. Standaard verzendkosten internationaal zijn $ 19,99. Op zich goed te doen.

Let echter wel op de bijkomende douanekosten > bij een bestelling tot € 22 worden geen invoerrechten en btw gerekend, vanaf € 22 tot € 150 is je bestelling vrij van invoerrechten, maar betaal je wel btw. Vanaf € 150 betaal je altijd invoerrechten plus btw.

eigen prints uit de Project Life app op A3 formaat ( 29,7 x 42 cm)

Zelf printen op groot formaat

Een alternatief voor je digitale scrapbooklayouts is zelf printen op A3 formaat en vervolgens je print bijsnijden naar 30 x 30 cm. Zeker het overwegen waard nu de prijs van A3 printers niet meer torenhoog zijn. De Canon Pixma TS 9550 of de HP OfficeJet Pro 7740 koop je voor nog geen 200 euro.

printwerk met de Canon Pixma TS 9550 voor de PaperPassion (2018)

Sinds de introductie in 2018 heb ik zelf een A3 printer, de Canon Pixma TS 9550, en mijn ervaringen zijn nog altijd reuze positief. De prints hebben mooie heldere kleuren en blijven ook mooi. Wel gebruik ik uitsluitend Canon-cartridges. Deze zijn wat duurder dan de hier en daar aangeboden huismerken, maar de kwaliteit is er ook naar.

Bijkomend voordeel van een A3 printer is dat je niet alleen layouts maar ook andere grote projecten kunt printen, zoals kalenders, posters en meer.

Tot zover de print tips voor groot formaat. Heb je vragen? Mail gewoon!