Stempels en stansen

De afgelopen maand heb ik lekker geëxperimenteerd met verschillende kleuren papier en de stempel- en stans set Splendid Thoughts + Splendid Stems uit de collectie van Stampin’ Up. Het is altijd weer heel verrassend om te zien wat kleuren en materiaalkeuze doen met de vormen en welke rol stempels hierbij kunnen spelen.

de sets staan in de najaarscatalogus 2022 van Stampin’ Up

Vaak begin ik met het stempelen en stansen van de figuren uit verschillende kleuren kaartkarton en wit, zodat ik ze goed kan beoordelen op grootte en onderlinge verhouding.

De wat abstracte figuren van deze sets zijn breed toepasbaar, maar ze leken me heel toepasselijk voor een condoleance of een andere kaart met een meer serieuze ondertoon. Daarom ben ik allereerst aan de slag gegaan met de kleuren Night of Navy en Gray Granite. Ofwel diep donkerblauw en bruinachtig grijs. Wit fungeert hierbij als accentkleur. In plaats van een traditionele kaart, koos ik voor tags. Mooi voor bij een bloemstuk of boeket.

onbestempeld vs bestempeld

Hierboven zie je een voorbeeld van een tag met bestempelde decoratie (links) naast een tag met alleen stansvormen (rechts). Ondanks het feit dat de decoratie van beide tags uit vrijwel dezelfde hoeveelheid vormen is opgebouwd, heeft de linkertag dankzij het gebruik van de stempels meer diepte. Meer warmte ook. De rechtertag daarentegen oogt heel strak, heel minimalistisch.

Hetzelfde zie je bij de twee vierkante kaarten. De linkerkaart is heel stilistisch; de rechter speelser, ondanks de droeve boodschap. Gestempeld op wit komen de fraaie illustraties ook mooi tot hun recht. Zo geef je door meer of minder te stempelen en hier en daar wat fijne druppeltjes toe te voegen, elke kaart een eigen sfeer. De tags heb ik afgewerkt met bakkerstouw en teksten van de knipvellen van tweethee.

Omdat je de sets heel breed kunt toepassen, heb ik ook twee voorbeelden in vrolijker kleuren gemaakt: kleine mapjes voor een lief bericht of een cadeaukaart.

een mix van stansvormen uit kaartkarton en gedecoreerd papier

Voor het decoreren van de kleine mapjes heb ik – in plaats van stempels – kaartkarton en gedecoreerd papier gecombineerd. Zo kon ik ook mooi wat restjes papier opmaken.

Met de mapjes ben ik trouwens nog niet helemaal uitgespeeld. Die kun je ook heel leuk op andere manieren gebruiken. Maar daarover later meer.

dagdag. Tineke.

Gebruikte materialen
a5 papier houtvrij offset 170 grams | tweethee
teksten op a5 houtvrij offset 250 grams | tweethee
Splendid Thoughts | set stempels | Stampin’ Up #159668
Splendid Stems | set stansen | Stampin’ Up #159676
kaartkarton en inkt in verschillende kleuren | Stampin’ Up
bakkerstouw | Stampin’ Up #155475