Zelf printen | vierkante foto’s

 • September 2022. Deze tekst is geschreven in december 2016 en gebaseerd op de Selphy CP910. Hoewel een deel van de tekst nog actueel is, zal ik deze binnenkort herschrijven nu onlangs de CP1500 is uitgebracht, met toch weer net wat andere prestaties.

Vooraf
Voor het printen van foto’s vanaf geheugenkaart of usb heb je op de Selphy – via het menu op de compactprinter zelf – tal van opties. Zo kun je kiezen voor sepia of zwart/wit, meerdere foto’s op 1 afdruk, pasfoto’s, een collage, enzovoorts.

Alleen… print je vanaf je telefoon dan heb je deze opties niet. Printen vanaf je telefoon doe je namelijk met de zgn. Canon Print-app en daarmee kun je bij afdrukken slechts (wit)randen toevoegen en/of het aantal afdrukken per foto aangeven. Voor vierkante prints, mini-foto’s, collages volgens je eigen indeling, 2 foto’s op 1 afdruk, enzovoorts ben je aangewezen op een andere app.

Deze apps gebruik ik
Nou zijn er duizenden apps en ongetwijfeld zul je met veel daarvan een vierkante foto kunnen maken. Zelf beperk ik mij – na veel experiment – tot twee apps, die ik frequent gebruik voor het op maat printen van foto’s, nl.

PicFrame | Active Development
ca. 1 euro
PicFrame is vooral handig voor het printen van vierkante foto’s met een rand, bijvoorbeeld vier kleine foto’s op één afdruk of een vierkante foto met een grote of een kleine rand. Verder kun je met de app foto’s zwart-wit maken, hoeken afronden en allerlei randen, kleuren en vormen toevoegen. Dat je bij het maken van een collage de foto’s onderling niet kunt verschuiven, is een minpunt, maar weegt voor mij op tegen het gemak van alle andere mogelijkheden.

Project Life® App | Becky Higgins
ca. 2 euro plus evt. in-app aankopen vanaf € 1,09
De Project Life® app gebruik ik voor het printen van een vierkante foto zonder rand. Overigens is deze app aanzienlijk uitgebreider dan PicFrame. Het heeft mogelijkheden voor het maken van layouts in dezelfde uitvoering als de fysieke pocket pages op het formaat 8×8″ of 12×12″.

Daarnaast zijn er tal van opties voor het samenstellen van collages op 4×8″ en 6×8″. In-app kun je veel kits met journalingkaartjes, overlays, etc. kopen.

De praktijk
Beide apps zijn relatief eenvoudig in het gebruik, maar er zijn wat zaken waar je rekening mee moet houden. Hieronder beschrijf ik stap voor stap hoe je in de apps een vierkante foto met of zonder rand kunt maken. Overigens print je geen ‘echte’ vierkante foto, maar maak je een vierkante afdruk, die je na het printen tot vierkant formaat (ca. 10×10 cm) bijsnijdt.

PicFrame met rand | Project Life® met rand | Project Life® raster 4×6 G zonder rand

Stap voor stap
Vierkante layout in PicFrame | met kleine witte rand

 1. tik op Ratio > selecteer 1:1
 2. tik op het eerste frame
 3. tik in het frame > Pick Photo > navigeer naar de foto van je keuze > tik op de foto om deze te selecteren
 4. tik op Width > schuif geheel naar links om rand te verwijderen
 5. tik aan bovenzijde foto om optie Border Width te verlaten
 6. tik op Share > MaxRes (maximale resolutie) > tik op [Save] om foto te bewaren
 7. tik op Share > MaxRes > tik op [Share] > tik op PRINT (logo Canon-app)
 8. PRINT-app Canon wordt geoped
 9. tik op Instell. wijzigen > Marge > Met randen
 10. ga terug naar vorig scherm
 11. tik op [Afdrukken].

Stap voor stap
Vierkante layout in Project Life® App | zonder rand

 1. open Project Life®
 2. tik op Make a photo collage
 3. tik op Change Layouts
 4. swipe onderin het scherm naar raster 4×6 G
 5. tik op raster 4×6 G
 6. tik 2x kort achter elkaar in linkervak raster
 7. tik op Pick a photo > navigeer naar de foto van je keuze > tik op foto
 8. tik buiten raster
 9. tik rechts onderin scherm op Export/Save
 10. tik (om collage als foto te bewaren) op 4” x 6″ Image > Save to Gallery
 11. tik Ok om terug te gaan naar collage
 12. print de foto – zonder randen – rechtstreeks vanuit de plaats waar je de foto hebt bewaard met, resp. vanuit de Canon PRINT-app

Het printen van een Project Life® layout 8×8″ of 12×12″
Het op de Selphy printen van een vierkante layout van het formaat 8×8″ of 12×12″ vraagt enige aandacht. Ga je ervan uit dat het een gewone foto is en print je zonder randen dan komt de linker foto uit je printer. Print je vanuit de Canon PRINT-app met randen dan verschijnt de rechter foto.

direct geprint + Canon PRINT-app zonder randen | direct geprint + Canon PRINT-app met randen

Gebruik je de hierboven beschreven methode met raster 4×6 G en print je zonder randen, dan komt de linker foto uit je printer. Print je met randen dan verschijnt de rechter foto.

raster 4×6 G + Canon PRINT-app zonder randen | raster 4×6 G + Canon PRINT-app met randen

Het liefst had ik een afdruk gehad met een kleinere witte rand, maar met deze twee apps lukt dat niet. Heb jij een beter alternatief, dan hoor ik dat graag!

Tot zover vierkante foto’s. Wordt vervolgd… 😉