Nieuwe Canon Selphy CP1500

Heb je het al gezien? Er is een nieuwe Canon Selphy. De opvolger van de CP1300 heet de CP1500. Deze mini fotoprinter heeft niet alleen een nieuwe, mooi strakke vormgeving, maar komt ook met een aantal prettige verbeteringen. Ik heb ze hier voor je op een rijtje gezet.

Vormgeving
Was de CP1300 al redelijk strak, de CP1500 is nog strakker. De ronde vormen zijn verdwenen en het scherm is niet meer kantelbaar. De nieuwe Selphy is verkrijgbaar in zwart, wit en roze. De papiercassette voor het standaard fotoformaat (ca. 10×15 cm) is niet langer zwart, maar voor alle versies wit. De kleine papiercassette (PCC-CP400) voor creditcard-formaat en vierkante foto’s/stickers – niet bijgesloten, maar al een tijdje los verkrijgbaar – kun je zonder problemen ook in de CP1500 gebruiken.

Printen
Voor het printen vanaf je mobiel gebruik je de app Selphy Photo Layout, die voor de nieuwe CP1500 naar versie 3.0.0. is geüpgraded. De app is zowel voor Android als voor iOS beschikbaar. Je downloadt de app in de Play of Apple store. In essentie is de app een hulpmiddel om je foto’s te laten printen. De mogelijkheden om je foto’s te bewerken zijn zeer gelimiteerd. Wel kun je aan je prints een zgn. overcoating (bv. een randje hartjes), een stempel, een filter (bv. sepia), tekst of een QR code toevoegen. Naast de wireless bediening met je mobiel, kun je de CP1500 ook verbinden met een computer, camera en sd-kaart. Je print dan met behulp van het bedieningspaneel op de Selphy.

Verbinden met QR code
Wat direct opvalt is de verbeterde manier van verbinden van de Selphy CP1500 met je telefoon/tablet. In het verleden was het soms een heel gedoe om een directe verbinding tot stand te brengen. Met de nieuwe app gaat dat eenvoudiger met behulp van een QR code. Tik op Select Printer (het printertje met het plusje linksboven in de app), tik op CP1500, volg de stappen op het scherm en de app en je wifi-verbinding is een feit.

Kwaliteit
De kwaliteit van de afdruk is ongewijzigd dye-sublimatie-technologie in 16,7 miljoen kleuren met mooie, heldere prints als eindresultaat.

de eerste prints met de nieuwe Selphy CP1500 met rechtsboven de fotostrips

Snelheid en wachtwoord
Voor wie het belangrijk vindt: de printsnelheid is verhoogd met 6 seconden. In totaal doet de Selphy CP1500 er nu ca. 40 seconden over voordat de afdruk klaar is. Standaard voer je geen wachtwoord in op de Selphy CP1500. Wil je deze wachtwoordbeveiliging wel, dan kun je deze eenvoudig via het menu in de app instellen.

QR code
Nieuw is het kunnen toevoegen van een QR code op je foto. Aanvankelijk zag ik niet direct de toegevoegde waarde, maar na wat experiment, moet ik toegeven dat dit toch wel heel handig is. De QR code leidt je snel naar informatie online: naar een verslag van je vakantie in de cloud, de onthulling van het geslacht van je kindje, een interessante film op YouTube, de aankondiging van een nieuwe workshop op je website… bedenk het maar. Zelf heb ik aan een van mijn layouts over het laatste kunstwerk van Christo een korte impressie van het inpakken van de Arc de Triomphe toegevoegd. Reuze om dat af en toe terug te kijken. En op een foto in het verslag van een van mijn microadventures staat nu een link naar een korte diapresentatie in mijn dropbox. Ook gaaf!

voorbeelden van prints met de QR code

Fotostrips
Handig is dat ook de bookmark layout is verbeterd. De foto met twee rijen dezelfde fotootjes is verleden tijd. In de app selecteer je 8 verschillende foto’s, die worden verdeeld over twee fotostroken. Na selectie kun je de foto’s onderling wisselen en aanpassen. En ook het plaatsen van tekst en een QR code is mogelijk! Zo heb je snel twee fotostrips; met of zonder witrand. Leuk voor een lief bedankje, als aandenken aan een mooie activiteit of als vorm van reclame.

Kleine foto’s en stickers
Bij het introductiefilmpje van de CP1500 uit Azië kwamen fotostickers in beeld, die volgens 123inkt.nl niet meer worden geproduceerd. In de webshop van Canon bleken ze echter gewoon te koop. De set met kleine stickers heeft code KC-18L. Ik betaalde 24,49 + 1,99 verzendkosten. Voor dat geld ontvangt je een doosje met een kleureninkt cartridge en 18 vel fotopapier. Op elk vel staan 8 kleine fotootjes. Wat neerkomt op 0,183888 per sticker. Ook deze print je met of zonder rand. Ze zijn wel ieniemienie, maar heel leuk!

met de kleine papiercassette PCC-CP400 kun je kleine foto’s en stickers printen

Voor het printen van de kleine stickers heb je wel een andere papiercassette nodig, nl. de PCC-CP400. Deze kleine papiercassette (PCC-CP400) is al een tijdje los verkrijgbaar en past ook in de CP1500. Voor deze papiercassette zijn ook vierkante stickers en creditcard foto’s en stickers verkrijgbaar, nl.

  • KC-36IP card size | 36 vel + inkt | creditcard formaat foto’s van 54x86mm
  • KC-18IF card size label | 18 vel + inkt | creditcard formaat stickers van 54x86mm
  • KC-18IS card size square label | 18 vel + inkt | | vierkante stickers van 54x54mm
  • KC-18IL cards size label | 18 vel + inkt | 8 stickers op 1 vel van 54x86mm.

Een gewone creditcard formaat foto of sticker selecteer je in de app onder Select & Print > Card. Voor vierkante of mini stickers selecteer je in de app Label Layout > Square label of Mini label.

Tot zover mijn bevindingen. Ik heb nog niet alle functies bekeken, mocht ik nog iets opvallends tegenkomen, dan laat ik dat weten.

Wil je meer informatie?
Op de website van Canon > Canon camera- en printerapp > Canon SELPHY Photo Layout lees je meer over de Selphy CP1500. Klik hier voor de mogelijkheden of hier voor de technische specificaties.

In het menu van de app vind je de gebruikshandleiding van de Selphy CP1500. Vind je het lastig om deze op je telefoon te lezen? Klik dan hier om op de website van Canon de .pdf te bekijken. De handleiding is in het Engels.

Tot slot nog een tip
Zet de printer uit na gebruik. Het duurt nl. best lang voordat de printer zichzelf uitschakelt.

dagdag. Tineke.