De nieuwe Canon van Nederland

Rond 2005 werd de eerste Canon van Nederland ontwikkeld als didactisch concept voor het basis- en voortgezet onderwijs; een handig instrument voor leerkrachten bij hun lessen Geschiedenis.

schermafdruk van de eerste versie van de canon

Veertien jaar later was het tijd voor een herijking. Meer wetenschappelijke kennis, maar vooral ook de maatschappelijke ontwikkelingen dragen bij aan de noodzaak om niet alleen de hoogtepunten, maar ook de dieptepunten van onze Nederlandse geschiedenis te belichten.

En sinds 22 juni 2020 is er dan de nieuwe Canon van Nederland. Een volledig herziene versie, waarin 10 van de vijftig vensters zijn vervangen en alle andere vensters grondig zijn herschreven. Geen heruitvinding van de Nederlandse geschiedenis, maar wel met meer nadruk op de maatschappelijke thema’s.

schermafdruk in de nieuwe versie van de canon

De ondersteunende website heeft een makeover gekregen en is nu beschikbaar in 8 talen. Tevens is het oude webadres entoen.nu gewijzigd naar canonvannederland.nl.

In de kern is de opbouw gelijk gebleven. Je kunt starten vanuit de lijst…

of een keuze maken uit de slinger…

In beide gevallen kom je uit bij een zgn. venster met de tijdlijn, de beschrijving en links naar een keur aan ondersteunende informatie: verhalen, afbeeldingen, clips, enzovoorts.

Voor verdere verdieping zijn er knoppen naar o.a. de leeslijst, tips voor uitstapjes en verwijzingen naar andere websites.

Via het menu rechtsboven kun je doorklikken naar informatie over musea, topstukken en meer.

Leuk is ook de dagkalender. En je kunt van alles ontdekken op de (wereld)kaart. Voor het bestuderen van de canon per provincie, klik je door naar Regiocanons.

De Canon van Nederland mag dan voor het basis- en voorgezet onderwijs zijn ontworpen, ook voor de oudere generaties is het een aanrader.

Met de website als vertrekpunt maak je een eindeloze reis door onze Nederlandse geschiedenis met al zijn hoogte- en dieptepunten. Een reis die je alleen kunt maken, maar die ook waardevol is om met anderen te delen, te bespreken en vooral om van te leren.

Klik hier voor het webadres van de nieuwe Canon van Nederland.