Kerst- en nieuwjaarskaarten

Al jaren maken mijn moeder en ik op nieuwjaarsdag haar wenskaarten. Het schrijven lukte haar al niet meer zo goed. Maar dat mag als je over de 90 bent. Nu ook het knippen en plakken minder wordt, vraag ik me af hoe het dit jaar zal gaan. Daarom heb ik de afgelopen weken alvast een stapeltje wenskaarten vooruit gemaakt. Inclusief wat basiselementen, die ze alleen nog maar hoeft vast te plakken. Hoewel mijn moeder verre van creatief is, geniet ze altijd volop van het samen gezellig bezig zijn. Dat moeten we hoe dan ook blijven doen. Zeker in deze tijd.

Dit jaar gebruik ik als basis voor de wenskaarten geen oude Libelles maar een stempelset uit de collectie van Stampin’ Up. En wel Christmas season met bijbehorende dies. Stempelen is niet mijn favoriete techniek. Toch is af en toe eens iets anders dan anders maken, goed voor mijn creativiteit. Vandaar de stempelset. En deze set is werkelijk meer dan mooi. Ik heb er meerdere series mee gemaakt. Van supersnel klaar tot wat bewerkelijker.

de stapel kerst- en nieuwjaarskaarten met de set Christmas Season + bijbehorende dies van Stampin’ Up

Kaarten met alle elementen in dezelfde kleur
Voor deze kaarten heb ik mijn stempelhulpmiddel uit het stof gehaald. Op het beweegbare blad heb ik de stempels gerangschikt en vervolgens de afdruk gemaakt op een witte basis van 12 x 8,5 cm. Telkens in een andere kleur, zodat het geen al te saai werkje werd.

Daarna heb ik de bedrukte kaarten voorzien van een tekst. Een aantal teksten heb ik direct met foam op de kaart gezet. Weer andere heb ik eerst op kaartkarton geplakt en bijgesneden. Hier en daar heb ik een draadje garen of een embellishment toegevoegd.

Voor de teksten heb ik een Word-document opgezet, deze op wat dikker (170 grams) a5 papier geprint en op maat gesneden. Wil je dit ook eens proberen? Onderaan dit artikel staat de uitleg. Op .pdf. Formaat van de tekst is a5. Je kunt de werkbeschrijving gratis downloaden. En klopt de beschrijving niet, heb je vragen of tips… ik hoor het graag.

Kaarten met een strookje dessin (zelf gestempeld)
Deze wensen zijn heel minimal. Het meeste werk zit in het stempelen van het vel, waarvan je de strookjes dessin snijdt. De basis van de kaart is wederom een witte rechthoek van 12 x 8,5 cm. De strookjes dessin zijn 11,5 x 3,5 cm. Maar voel je vrij om te variëren. Dat heb ik bijvoorbeeld zelf ook gedaan met de tekstkaartjes. Hier en daar heb ik nl. een achtergrondkleur toegevoegd. De teksten staan alle op foam.

plak een gestempelde strook op een basiskaart, tekst erop en klaar is de kaart

Kaarten met diecuts
In deze serie zijn de vierkante kaarten al dan niet vooraf bestempeld met het stempelhulpmiddel en daarna voorzien van diecuts. De basis is een witte kaart van 10,5 x 10,5 cm. Voor de diecuts heb ik een wit vel 170 grams houtvrij vol gestempeld in zwart. Daarna eenzelfde vel in kleur. De diecuts heb ik vervolgens gestanst, op de kaarten gerangschikt en daarna voorzien van tekst, met of zonder foam.

Als zwart je tegenstaat, kun je natuurlijk ook elke ander kleur gebruiken. Ik moet zeggen dat het resultaat me niet tegenviel. En het is weer eens heel iets anders.

Kaarten met diecuts met goud
Het aantrekkelijke van een diecut zit ‘m in z’n vorm. Hoe herkenbaar/sterk* is deze als je geen stempels gebruikt. Tijdens het maken van de diecuts heb ik daarom even een zijstapje gemaakt naar mijn favoriete materiaal: boekbladen en wit papier. En om het wat spannender te maken, heb ik deze materialen eerst licht besmeerd met de reactive paint van Heidi Swapp en na goed drogen met een velletje goudfolie door de Minc gehaald.

Het resultaat zie je hierboven. Leuk. Hoopgevend ook. Dit vraagt om meer experiment voor de kerstkaarten voor volgend jaar. Maar dit jaar gaan we deze versturen.

Fijne dagen!

dagdag. grz. Tineke.

Gebruikte materialen
stempelset Christmas Season | Stampin’ Up | #156293
stansset Seasonal Labels | Stampin’ Up | #156299
inkt & kaartkarton in diverse kleuren | Stampin’ Up
reactive paint | Heidi Swapp
a5 papier houtvrij offset 170 grams | tweethee