Nog meer kleuren

Welkom! Dit artikel uit 2016 was een bijdrage aan een bloghop, die anno 2019 niet meer hopt. Veel links eindigen in het grote niets; ik heb ze daarom verwijderd.

Een nieuwe challenge! Een werkstuk naar keuze met als basis onderstaand kleurpalet.


Ik was helemaal weg van de kleurenmix en heb ‘m daarom snel bij mijn andere kleurinspiratie gestopt.

Kleuren kun je op veel manieren bewaren. Zelf werk ik veel digitaal en gebruik ik een zgn. colorpicker. Hiermee ‘pick’ je de kleuren uit de foto en heb je snel een duidelijk overzicht.

Maar wat digitaal kan, kan natuurlijk ook met papier. In dat geval kies ik cardstock dat het beste bij mijn bron past, pons er cirkels van en plak ze bij elkaar in mijn schrift. Of ik maakt een eigen mix, pons cirkels uit mijn voorraad papier en schuif net zo lang totdat ik mooie combinaties gevonden heb.

Ik ben al jaren fan van de kleuren inkt en cardstock van Stampin’ Up en eigenlijk wordt dat enthousiasme alleen maar groter. Met het basisassortiment heb je namelijk al snel een enorm kleurbereik. Zo handig!

Kleur kan een foto accentueren, maar ook helemaal verbleken. Het is dan ook een belangrijk instrument bij het vormgeven. Door af en toe lekker met kleuren te spelen, ontwikkel je een goed kleurgevoel. En het is nog heerlijk ontspannend ook.


Kleur kan ook een goede bron van inspiratie zijn. Meestal kies ik mijn foto’s als uitgangspunt voor mijn layout. Leuk papier of journaling kaartjes erbij en hup aan de slag. Maar dat kun je natuurlijk ook omdraaien door een mooie kleurcombinatie als uitgangspunt te nemen. In het begin is dat wel even wennen hoor, maar door deze manier van werken komen ook andere foto’s in beeld.

Zelfs foto’s die je in eerste instantie niet direct zou kiezen.
Voor deze challenge ben ik vanuit de kleuren aan de slag gegaan. Ik wilde de combinatie vastleggen en tegelijkertijd kijken hoever ik kwam met mijn foto’s. De kleuren zitten overigens in het kleurpalet voor het najaar/voorjaar 2016/2017.


Mijn werkwijze was eenvoudig. Allereerst heb ik de best passende kleuren uit mijn cardstock gehaald, cirkels geponst en journaling kaartjes gesneden. Daarna ben ik gaan mixen met wat foto’s die ik de afgelopen week in mijn favoriete winkels heb gemaakt. Zeker rond Sinterklaas en Kerst is het heerlijk rondneuzen.

Omdat ik de foto’s alle aandacht wilde geven, besloot ik geen embellishments te gebruiken en de journalingkaartjes samen te stellen uit dat wat ik had geponst en gesneden.

Het blauwe kaartje met de 9 cirkels heb ik al vrij snel opzij gelegd. Op zich is het een leuk kaartje, maar in combinatie met de rest bleek het te veel aandacht van de foto’s weg te nemen.


Gaandeweg miste ik ook wat contrast. Ik heb dat opgelost door extra wit toe te voegen. In plaats van wit had dit bv. ook mosterdgeel kunnen zijn. Ik koos voor wit omdat ik dat uiteindelijk het mooiste met de tekst vond combineren.

En het kaartje met de cirkels… 

Zonde om weg te gooien, toch?