Milieubewust creatief

Laat ik vooropstellen dat ik geen milieuactivist ben. Verre van dat. Ik ben slechts een consument, die tot op een zeker niveau probeert milieubewuste keuzes te maken. Zo heb ik geen auto, loop ik of neem ik de bus, metro of trein, zelfs tijdens mijn vakanties. Mijn woning heeft een warmtepomp en grijswater recycling. Ik schaf alleen iets aan als het echt nodig is. Ook scheid ik mijn afval. Breng mijn schoenen naar de schoenmaker. En meer van dat soort oplossingen.

Maar ik realiseerde mij op enig moment dat die bewuste levenshouding stopte bij de drempel van mijn hobbyruimte. Terwijl juist daar nog heel veel te winnen valt. Want eerlijk is eerlijk, de manier waarop ik momenteel mijn hobby invul, is niet echt ecologisch verantwoord. En daar worstel ik mee.

kerstkadootjes in krantepapier
kerstkadootjes in krantepapier

Natuurlijk is het allemaal niet dramatisch. En op een bepaald niveau ben ik er wel mee bezig. Maar het kan zo veel beter. Hoog tijd dus om hogere doelen te stellen, op zoek te gaan naar alternatieven en waar mogelijk betere keuzes te maken.

Naast meer verantwoord inkopen, wil ik tevens een balans vinden tussen het gebruik van de materialen die ik al heb en het aankopen van nieuwe producten. Belangrijk daarbij is dat ik bezig wil zijn met wat ik mooi vind. Creativiteit, het bewaren van herinneringen en de journaling zijn het uitgangspunt, niet het kopen van producten.

Bij al die keuzes ploppen vragen op die ongemakkelijk zijn. Want hoe kan ik meegaan met de trends, zonder materialen te kopen? Hoe belangrijk is het überhaupt om mee te gaan met de trends? Zijn al die materialen echt wel nodig? En wat is eigenlijk de voetafdruk van al die producenten, die in plaats van een voor- en najaarscollectie tegenwoordig het hele jaar door een eindeloze stroom van materialen aanbieden?

Nadat ik het Sustainability Report 2020-2021* van het Zweedse bedrijf Panduro (waar Pipoos onderdeel van is) had doorgelezen, werd het vraagstuk zo groot in mijn hoofd, dat ik bijna geblokkeerd raakte. Hoe breng ik dit voor mezelf allemaal in kaart?

In één keer alles aanpassen is niet haalbaar. Dat kost tijd. Mijn nieuwe missie – althans daar begint het een beetje op te lijken – heb ik daarom opgesplitst. Met alle ruimte voor experiment en onderzoek naar bijvoorbeeld de herkomst van materialen, nieuwe ontwikkelingen op het gebied van milieuverantwoord papier, inkten, lijm, enzovoorts. Het is mijn bedoeling om telkens verslag te doen van mijn bevindingen. Inclusief werkstukken. En ervaringen. Dat communiceert vaak het beste.

Lees je mee? Of misschien ben jij op dit gebied al verder dan ik. Vertel me erover! Heb je tips? Ik hoor het graag!

dagdag. grz. Tineke.

* Wil je het Sustainability Report 2020-2021* van Panduro ook eens lezen. Je vindt het hier.