De wereld van papier

Het in kaart brengen van de trends en nieuwe producten op het gebied van memory keeping was ook dit jaar iets meer werk. De beurs Paperworld is net als in 2021 geannuleerd en de Creativation vindt pas in april 2022 plaats. De afgelopen weken heb ik me daarom door heel wat websites, blogs en creatieve accounts geworsteld. En door een ongelofelijke berg reclame. Maar ik heb een beeld.

Wat opvalt is dat scrapbooking en Project Life nog een (kleine) rol spelen. Het vastleggen van herinneringen in tekst en beeld transformeert meer en meer naar een vorm van journaling. Een interessante, maar ook wel logische ontwikkeling, omdat journaling zoveel beter aansluit bij actuele trends als zelfontdekking, zelfontwikkeling, spiritualiteit en mindfulness.

Journaling kan op waanzinnig veel manieren. In een medium dat past bij het doel en de persoon. Variërend van eenvoudige dagboekschrijven tot mixed media journaling, waarmee je uiting geeft aan wie je bent. Het aanbod rondom al deze vormen van journaling is overweldigend. Kits, invulboeken, journals met specifiek papier… het is er allemaal.

Naast een overweldigend aanbod, beweegt ook de manier van aanbieden mee met de tijd, waarbij social media een steeds grotere rol speelt. Fijn is dat online zoveel inspiratie voorhanden is. Er sluipt echter steeds meer reclame tussen. Treffend voorbeeld is de blog van Amy Tangerine. Dit is inmiddels één etalage voor leveranciers geworden. Jammer, maar ook dat is een vorm van verdienen. Dat begrijp ik. Net als Amy Tangerine zetten steeds meer toonaangevende crafters/influencers, enzovoorts een eigen business op. Waarbij de focus verschuift van inspiratie naar learning/coaching met bijpassende producten.

Gezien het enorme aanbod, beperk ik mij in mijn overview even tot de collecties die je in Nederland in de hobbywinkels kunt tegenkomen.

Voor zover ik het nu kan overzien, wordt er voor dit voorjaar door American Crafts geen collectie van Amy Tangerine aangekondigd. Wel zie ik al voorproefjes van de collecties van Vicki Boutin | Sweet Rush, Paige Evans | Splendid Collection, Maggie Holmes | Round Trip, Jen Hadfield | Live & let grow, Obed Marshall | Especial en Heidi Swapp | Sun Chaser. Plus een collectie van een voor mij onbekende vormgever Amber Kemp-Gerstel aka Damasklove | Life’s A Party.

Stuk voor stuk collecties in vrolijke kleuren. Met als opvallende items de postcards van Maggie Holmes, de ephemera om te borduren van Paige Evans, de album-kit van Vicki Boutin en de mini-dies van Obed Marshall. Terugkomende elementen: takjes (spriggs), folklore, botanische illustraties, tickets, regenbogen en fruit.

Ook organiseren en opbergen blijft een ding met een nog steeds groeiend aanbod aan oplossingen voor het slim bewaren van dies, stempelsets, stencils/sjablonen, enzovoorts. Boxen, caddies, inserts, deviders, magnet storage sheets, tins, holders… het aanbod is enorm. En ook de vormgeving wordt steeds fraaier, zoals van deze nieuwe producten van Sizzix.

Diecutting blijft nog steeds big business met hier en daar een opvallend nieuw product in de voorjaarscollecties van de duizenden aanbieders…

En zo kan ik nog eindeloos doorgaan met mijn opsomming. Het is altijd leuk om te kijken wat er (nieuw) op de markt is. En het is zeker ook leuk om af en toe een mooi vel papier of een nieuwe set stansen te kopen. Maar nog fijner is het om met dat wat je al hebt lekker creatief aan de slag te gaan. Even op een andere manier bezig zijn. Even uit je hoofd. En dat kan net zo goed met een stapel oude tijdschriften, een schaar en een tube lijm.

Dagdag!

grz. Tineke.