Journal 2021

Toen Becky Higgins in juni 2020 de 3.0 update van de Project Life app aankondigde, was ik blij verrast. Het is al jaren mijn favoriete app en met een nieuwe gebruikersinterface, makkelijker navigatie, een zoekfunctie voor de card kits èn editorial pages, zag ik mezelf al direct prachtige digitale journaling pagina’s maken.

Jammergenoeg bleek versie 3.0 voorlopig alleen beschikbaar voor de iPhone; een update voor Android zou later in het jaar volgen. Eind december 2020 gaf Becky Higgins aan dat de update voor Android nog verder doorschuift.

Voor de nieuwe opzet, die ik voor mijn journal voor 2021 in mijn hoofd had, waren de editorial pages reuze handig geweest. Maak ik heb me erbij neergelegd en besloten de journaling pagina’s voorlopig gewoon in Word te maken. Dan past het meteen ook mooi in mijn print project.

Het nieuwe formaat van mijn journal dit jaar wordt 21 x 21 cm, zodat ik een mooie mix kan maken van journaling pagina’s en digitale Project Life layouts. Het formaat is een logisch vervolg op de Project Life albums van 8×8″ die ik de afgelopen jaren heb gevuld. De layouts in de app bewaar ik standaard ook als 8×8″ image.

close up van de eerste pagina van het journal
close-up van de eerste pagina

Het journal is gebonden met mini glitter discs (silver) uit de Happy Planner collectie. De layouts print ik op papier uit de collectie van tweethee: 21 x 21 cm, houtvrij offset, 170 grams. De voorzijde van dit papier is bedrukt met een lichtgrijze bullet, de achterkant is onbedrukt. Losse foto’s die ik op de journaling pagina’s toevoeg, print ik met de Canon Selphy Square QX10.

Om het journalen voor mezelf vooral leuk te houden, werk ik (alweer een tijdje) vooral digitaal en maak ik alleen aparte layouts van de dagen, die voor mij een bijzondere betekenis hebben.

Zoals de spread van de verjaardag van mijn dochter hierboven. Uitgangspunt voor de opzet van deze pagina’s was mijn ontwerp voor één van haar verjaardagskaarten, aangevuld met een korte beschrijving van de dag en een paar foto’s. Het woord fabulous is een zgn. brush uit een digitale kit van Heidi Swapp.

een journaling pagina gecombineerd met een Project Life layout

De journaling pagina voor onze andere jarige deze maand, heb ik gecombineerd met een week layout. Naast een kort verhaaltje over de dag, heb ik de restjes van de slinger, die ik voor mijn moeder had gemaakt, als decoratie toegevoegd.

Project Life layouts week 6 | 2021

De overige pagina’s van mijn journal tot en met week 6 zijn eveneens geprinte Project Life layouts, met op elke layout het weeknummer.

Door consequent elke week één of meer digitale layouts te maken, breng ik toch de week in beeld en kan ik altijd later van een bijzonder moment een journaling pagina tussenvoegen. Er is soms simpelweg gewoon geen tijd of inspiratie voor het maken van extra pagina’s.

Voorlopig werkt dit voor mij, al kijk ik natuurlijk toch wel stiekem uit naar de nieuwe update met de editorial pages.

Wil je je ook alvast verdiepen in wat er komt? Kijk dan eens naar het nieuwe instagram-account van Becky Higgins > mymodernstory. Het staat wel vol reclame voor het bestellen van prints en fotoboeken, maar tussen al die berichten, zie je ook veel nuttige info & tips voor je journaling.

Dagdag. grz. Tineke.