Ontwerp zelf je kalender

Een nieuw jaar vraagt om een nieuwe kalender. Natuurlijk kun je er eentje kopen, maar er zelf één maken is minstens net zo leuk. Zeker als je een wat minder gangbaar formaat of eigen indeling wilt.

Ik heb een aantal kalenders gemaakt. Qua opmaak niet spectaculair, maar wel precies zoals ik ze hebben wil. Met de lettertypes die mij aanspreken.

De vierkante kalenders hebben resp. de maten ca. 15 x 15 cm en 21 x 21 cm. Opgezet met behulp van de functie Tabel in Word op a5 en a4 formaat. Daarna geprint en vervolgens op de juiste maat bijgesneden. Eenvoudiger kan niet.

Overigens leent de strakke basis zich prima voor verder decoreren. Je kunt er mooie tekeningen bij maken of afwerken met stempels of sjablonen. Zelf heb ik op mijn a5-kalender restjes stickers van oude collecties van Heidi Swapp en Crate paper geplakt.

kalenderbladen met quotes, stickers en ephemera van Heidi Swapp

Hou je van meer kleur, print dan niet op wit maar op dessinpapier, zoals de kalender hieronder.

kalender geprint op papier uit de papierblokken Storyline Chapters

Een aantal van de lettertypen die ik voor de kalenders heb gebruikt, is van internet gedownload. Maar ook in de lettertypen-bibliotheek van Microsoft-365 vond ik mooie letters. Bauhaus 93 bijvoorbeeld. Een nostalgisch ontwerp uit 1993. Ik ben gestart met onderstaand lijstje lettertypen:

Later heb ik hier nog het lettertype Futura LT Condensed Bold aan toegevoegd. Dit font is ook standaard in Word aanwezig.

De opzet van de grote vierkante kalender is vergelijkbaar met de basis voor het recept van het kookboek. Een beschrijving van de kleine vierkante kalender vind je hieronder.

Wil je de werkbeschrijvingen liever printen: de download knop vind je onderaan dit artikel. Formaat van de tekst is A5. De download is gratis.

Klopt de beschrijving niet, heb je vragen of tips… ik hoor het graag.

Veel plezier!