Schrijf een kookboek

Tijdens het opruimen van een keukenkastje kwam ik overal recepten tegen. Een map, een doos, een los bundeltje met een clip. Recente recepten, maar ook van tientallen jaren geleden. Zelfs nog een compleet kerstdiner, dat een van de kinderen ooit op de Volksuniversiteit heeft leren koken. Bij elkaar een hele stapel. Heel nostalgisch.

Er zitten zulke heerlijk vergeten recepten tussen dat ik er een aantal ga bundelen tot een eigen kookboek. Leuk ook om een aantal gerechten opnieuw te koken. Een mooie opdracht voor de wintermaanden. Doe mee!

prints van de eerste recepten plus foto’s

Ik heb even overwogen om de recepten in oorspronkelijke vorm in te binden, maar uiteindelijk toch besloten de fijnste recepten over te typen. In Word heb ik een eenvoudige basis opgezet, met ruimte voor een mooie foto (zelf gemaakt of eerlijk geleend van de bedenker van het recept).

De foto’s print ik met de nieuwe Selphy Square QX10 van Canon. Naast een mooie printkwaliteit, hebben deze foto’s een goede maat (niet te groot, maar ook weer niet te klein) en geven zij de pagina’s een frisse look. Het formaat van een foto is 7,2 x 8,5 cm; de achterzijde is zelfklevend.

de ingrediënten van het kookboek > recepten + de discs

Het kookboek heeft de afmeting 21 x 21 cm. In de collectie van tweethee is er bullet journal papier van dit formaat, zowel 90 als 170 grams. Ik print op de zwaardere kwaliteit. Maar je kunt ook prima op A4 printen en dat vervolgens bijsnijden. Tip > van de strookjes die je overhoudt, kun je met een clip een mooi boodschappenblokje maken.

Voor het bundelen van de pagina’s gebruik ik discs. Het disc-systeem is de laatste jaren steeds populairder geworden, sinds in 2015 de Happy Planner® door Meandmybigideas (Mambi) werden geïntroduceerd. Niet verwonderlijk, want het is het perfecte systeem. Met als allergrootste voordeel dat je pagina’s zonder moeite kunt vervangen en verplaatsen.

Mambi biedt ponsen op A4 formaat aan, maar sinds kort kun je bij Minke Brattinga een pons op een heel wat handzamer formaat kopen. Deze 2-connect planner punch* heeft bovendien als voordeel dat je zwaardere materialen kunt ponsen. Een gelamineerde kaft bijvoorbeeld. Heel handig voor een kookboek!

Meer keuze in discs is er ook. Zo zijn er nieuwe items van Maggie Holmes voor Crate paper, Minke’s producten van Minke’s Meaningful-Craft designs*, Waffle flower en Mus. Glitter en marmer discs zijn in en zwart lijkt een beetje uit, maar gelukkig heeft Minke nog volop zwarte discs in haar collectie.

Voor het kookboek gebruik ik in eerste instantie kleine discs. Wordt het kookboek lijvig dan vervang ik de kleine discs door een grotere maat.

inspiratie voor het voorblad van het kookboek > een foto met een quote

Voor het ontwerpen van je voorblad zijn er legio mogelijkheden: een basis typen en deze op wit of gedecoreerd papier printen, een foto als achtergrond met de titel van je kookboek er bovenop, of je knipt en plakt en maakt in Word een toepasselijk etiket.

De lettertypen Al Nevrada en Pistilli geven een mooie aansprekende tekst. Zelf ben ik vooral fan van Starkey (inclusief die zwierige streepjes).

interessante lettertypes voor het voorblad ontwerp

Hieronder staat de beschrijving hoe je de basis voor een recept in Word kunt opzetten.

En hier de werkwijze voor een getypt voorblad.

Wil je de werkbeschrijvingen liever printen: de download knoppen vind je onderaan dit artikel. Formaat van de tekst is A5. De downloads zijn gratis.

Kloppen de beschrijvingen niet, heb je vragen of tips… mail gewoon.

Veel (kook)plezier!

* de pons en discs van Minke zijn te koop in haar webwinkel > https://meaningful-crafts.com/product-categorie/meaningful-crafts/.