Mini wonder

Als je een stapeltje kerstkaarten wilt maken, is dit misschien een leuke budgettip voor je: een variant op de wondersheet voor papierblokjes van ca. 15 x 15 cm.

De lol van een ‘wondersheet’ is om een vel scrapbookpapier (in de grote variant ca. 30 x 30 cm) zodanig te snijden dat je er zoveel mogelijk wenskaarten van kunt maken. Internet staat vol voorbeelden en er is hier en daar ook flink wat gesmokkeld om het aantal zo groot mogelijk te laten zijn.

Mijn mini wonder is niets anders dan een variatie op het ‘wondersheet’, maar dan op klein formaat. Daarbij gaat het ook niet zozeer om het aantal kaarten dat je met 1 vel kunt maken, maar wel om de handige manier van variëren en om je te laten zien hoe je voor ‘niet al te veel’ toch leuke kaarten kunt maken.

Zo werkt het:

  1. pak een dubbelzijdig bedrukt vel papier van 15 x 15 cm
  2. snij allereerst een vierkant van 10 x 10 cm
  3. je hebt nu 1 vierkant van 10 x 10 cm plus 1 strook van 5 x 15 cm en 1 strook van 5 x 10 cm
  4. neem de strook van 5 x 15 cm en snijd deze in een strook van 5 x 10 cm; met deze strook heb je dan tegelijkertijd een vierkant van 5 x 5 cm
  5. wil je nog meer keuze dan kun je de beide stroken van 5 x 10 cm ook nog eens doormidden snijden, zodat je strookjes van 10 x 2,5 cm hebt.

Schematisch ziet het er ongeveer zo uit:

Aan de slag met je kaarten
Na het snijwerk kun je volop met de stroken gaan variëren. Helemaal als het papier dubbelzijdig bedrukt is. En als je van een aantal stroken labels maakt, is er nog meer afwisseling.

Al mijn kaarten zijn gemaakt met een vierkante witte basis van 10,5 x 10,5 cm, maar je kunt natuurlijk ook op langwerpig formaat werken. Op de basis rangschik je vervolgens  de vierkanten en de stroken.

Een paar ideetjes…

Teksten toevoegen
Van een tekstvel van tweethee heb ik de teksten in verschillende vormen uitgesneden of geponst. Vervolgens heb ik ze op stroken geplakt of tussen het papier gestoken.

Hier en daar heb ik een tekst op foam gezet, soms met een stukje lint of een nonchalant dotje naai- of dun ijzergaren eronder. Het zijn eenvoudige toevoegingen, maar je kaarten zien er meteen weer heel anders uit.

Finishing touch
Voor de decoratie van de kaarten heb ik voornamelijk kurk en linnendraad gebruikt, afgewisseld met hier en daar een enamel dot, wat kerstbelletjes of een knoop. Clean & simple.

Gebruikte materialen | Stampin’ Up
designer papier 15×15 cm Warmth & Cheer (retired)
A4 cardstock 120-180 grams wit
A4 cardstock basic black, cherry cobbler, crumb cake, delightful dijon, garden green en whisper white
linen thread #104199
double-sided adhesive foam dots (wit) Stampin’ dimensionals #104430
decoratiemateriaal, zoals sterren/sterretjes, belletjes, lint, knopen, enz.